'We Europeans Have a Bagful of Culture to Share'








Wednesday 19 November 2008

TRADITIONAL TURKISH DISH GOZLEME AND AYRAN

GÖZLEME:

2 Thin sheets of dough

250 gr cheese(without salt)

a spoon of oil

a spoon of margarine

half a bunch of parsley

Wash and chop the parsley.Add parsley to the cheese and mix.Cut the dough into two.Fold one of it's edges till it covers 2/3 of it.Grease it with oil.Put the mixture on the double part of the dough.Fold the other side on the mixture.Fold the round shaped edge.Heat the pan and grease it with margarine.Put gözleme on the pan.Cook it till there are brown spots on it.Flip the other side and cook.

enjoy your meal

You can also cook it with mincemeat patato,spinach.

The name Gözleme origanates from from the word eye ( meaning göz in Turkish).When you start to cook, you will see some little brown round shaped spots on it, which gives gözleme its name.

AYRAN

Ingredients

2 cups of yoghurt

3 cups of water

salt

Put yoghurt in a jar. Add some salt and shake it. Then, add water and shake again.

GÖZLEME VE AYRAN

2 yufka

250 g tuzsuz peynir

bir kaşık yağ

bir kaşık margarin

yarım demet maydonoz

Maydonozu yıka ve küçük küçük doğra. Maydonozu peynire ekle ve karıştır. Yufkayı ikiye böl. Uçlarından birini yufkanın 2/3 ünü kaplayacak şekilde katla. Yufkayı yağla ve karışımı çift kat olan kısma koy. Diğer ucu malzemeyi kapatacak şekilde katla. Alt yuvarlak ucu katla. Tavayı ısıt ve margarinle yağla. Gözlemeyi tavaya koy üzerinde kahverengi benekler olana kadar pişir. Diğer tarafı çevir ve pişir.

Afiyet olsun

Ayrıca gözlemeyi kıyma, patates ve ıspanakla da yapabilirsiniz.

Gözleme ismi Türkçe göz kelimesinden gelir. Pişirmeye başladığınızda gözlemeye adını veren üzerinde küçük kahverengi noktalar göreceksiniz.

AYRAN

İki fincan yogurt

üç fincan su

Tuz

Yoğurdu bir kavanoza koy. Tuz ekle ve çalkala. Sonra su ekle ve tekrar çalkala.

1 comment:

gheorghe titeica said...

Hi,
My name is Sibel-Melya and I'm Turkish. I'm in the 5th grade.
I like gozleme and ayran very much. I eat them all the time at home.
Bye